Archív Září 2024

() (www.army.cz) O spolupráci s firmami českého obranného průmyslu, o vztahu bank k jejich financování nebo o modernizačních plánech Ministerstva obrany dnes jednala ministryně obrany Jana Černochová se zástupci Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory. Jednání se zúčastnili mimo jiné viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský a předseda Sekce obranného průmyslu Lubomír Kovařík, za Ministerstvo obrany pak náměstci František Šulc a Daniel Blažkovec i další členové vedení. Přítomni byli i zástupci dalších institucí nebo obranného průmyslu.

() (Aktuálně.cz) „Mám bujnou fantazii, ale jsou věci, o kterých se v tuto chvíli nedá diskutovat,“ říká ministryně obrany Jana Černochová k možné budoucí spolupráci ODS s hnutím expremiéra Andreje Babiše. V rozhovoru, který vznikl před plánem na odvolání vicepremiéra Ivana Bartoše a odchodu Pirátů z vlády říká, že vládnutí v pětikoalici není jednoduché a je logické, že jsou vládní strany u voličů na pranýři.

() (www.army.cz) Účastníci kurzu Extended Combat Medical Skills (ECMS) předvedli v areálu Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice Praha (ÚVN) ministryni obrany Janě Černochové ukázku výuky přednemocniční péče v bojových podmínkách. Během modelové situace, kdy byl simulován výbuch kolony vojenských aut prostřednictvím improvizovaného nástražného zařízení, se muselo 11 účastníků kurzu postarat o pět těžce traumatizovaných pacientů, které představovali profesionální figuranti nebo pokročilé celotělové simulátory. Dalších 10 vojáků pak mělo na starosti zabezpečení prostoru.

() (www.army.cz) Vláda dnes na návrh ministryně obrany Jany Černochové schválila nasazení vojáků k likvidaci následků pohromy způsobené povodněmi na území České republiky. Povoláno může být nejvýše 2000 vojáků včetně příslušné techniky. Jejich nasazení bylo schváleno na období od 17. září do 31. října 2024. Za úkol budou mít likvidovat následky rozsáhlých a ničivých povodní, které od pátku zasáhly velkou část území České republiky. Stavět také budou náhradní přemostění na místě mostů, které poškodily nebo zničily povodně.