Archív Srpen 2024

() (www.army.cz) Ministryně obrany Jana Černochová dnes jednala na Ministerstvu obrany se svým švédským protějškem Pålem Jonsonem. Oba ministři rovněž podepsali Společnou deklaraci o posílení obranné spolupráce mezi Českou republikou a Švédským královstvím. Součástí dokumentu a jednání bylo například zapojení českého obranného průmyslu do výroby bojových vozidel pěchoty CV90, další podpora Ukrajině a budoucnost letounů JAS-39 Gripen ve Vzdušných silách Armády České republiky.

() (www.army.cz) Na Ministerstvu obrany proběhlo jednání mezi ministryní obrany Janou Černochovou a jejím italským protějškem Guido Crosettem. Mezi témata, kterými se ministři zabývali, patřila podpora Ukrajiny, odstrašení a obrana NATO po washingtonském summitu, bezpečnostní situace v Africe a na Blízkém východě, česko-italská obranně-průmyslová spolupráce, projekt letounů F-35 a spolupráce v péči o válečné hroby.

() (www.army.cz) 56. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy si dnes před budovou Českého rozhlasu v Praze připomněli nejvyšší představitelé státu v čele s prezidentem Petrem Pavlem. Věnec k pamětní desce položila také ministryně obrany Jana Černochová v doprovodu náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Karla Řehky.

() (www.army.cz) Česká republika získala další významný zdroj prostředků, které využije na financování dodávek tolik potřebné velkorážové munice pro Ukrajinu. Jedná se o výnosy z financí zmrazených v zemích Evropské unie ruské centrální bance poté, co Rusko zahájilo začátkem roku 2022 svou agresi proti Ukrajině.