Archív Červenec 2024

() (www.army.cz) Ministerstvo obrany získá od Spolkové republiky Německo dalších 14 bojových tanků Leopard 2A4 a jeden vyprošťovací tank Büffel 3. Jedná se o již druhou kompenzaci pro Českou republiku za její dodávky vojenského materiálu Ukrajině, která čelí ruské agresi. První tank z této dodávky bude doručen na konci letošního roku a zbylé stroje dorazí do začátku roku 2026. Byly také zahájeny předběžné tržní konzultace ohledně možného nákupu dalších tanků Leopard 2A4. Pokračuje se tak v modernizaci českého tankového vojska.

() (Právo) Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) navštívila od čtvrtečního večera do sobotního dopoledne na Ukrajině pět míst s válečnými hroby vojáků z obou světových válek pocházejících z českých zemí. Posledním byl památník bitvy u Zborova. Opakovaně dala najevo, že je nutné ukončit ruskou agresi.

() (www.army.cz) Ministryně obrany Jana Černochová na Ukrajině s delegací Ministerstva obrany uctila památku československých legionářů a druhoválečných vojáků, připomněla i oběti vojáků z českých zemí bojujících v řadách rakousko-uherské armády. Třídenní cestu zakončila pietní akcí u zborovské mohyly, ikonického místa spojeného s počátkem československých legií na východní frontě.

() (www.army.cz) Česká republika patří mezi významné dodavatele vojenské techniky Ukrajině, která již více než dva roky čelí ruské agresi. Česko za vojenský materiál, který napadené zemi posílá, dostává od Evropské unie finanční kompenzace z tzv. Evropského mírového nástroje (European Peace Facility, EPF). Letos ČR zatím obdržela refundace ve výši téměř 245 milionů korun a dalších zhruba 127 milionů korun by měla získat ještě do konce roku. Dalších více než 35 milionů korun ČR obdržela za výcvik ukrajinských vojáků.