Archív Říjen 2024

() (www.army.cz) Nejvyšší představitelé resortu Ministerstva obrany ČR, ale především pamětník bojů u Dukly, generál Miloslav Masopust, si dnes v Národním památníku na Vítkově připomněli 80. výročí Karpatsko-dukelské operace. Ta měla podpořit Slovenské národní povstání, které vypuklo v závěru roku 1944. Operace na Dukle si vyžádala životy deseti tisíc sovětských a více než jeden a půl tisíce čs. vojáků. Celkové ztráty ale zahrnovaly více než 66 tisíc sovětských a přes pět tisíc čs. raněných a nezvěstných vojáků.

() (www.army.cz) Při slavnostním nástupu na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově byli při příležitosti 30. výročí jejich působení v rámci operace UNPROFOR oceněni příslušníci 3. praporu. Ceremoniálu se zúčastnila ministryně obrany Jana Černochová, náčelník Generálního štábu generálporučík Karel Řehka, zástupci diplomatického sboru, Parlamentu České republiky a církve. Veteránům mise UNPROFOR byl udělen pamětní odznak.

() (www.army.cz) Ministryně obrany Jana Černochová v rámci svých pravidelných cest po firmách českého obranného průmyslu dnes navštívila společnost Tatra v Kopřivnici, spadající do skupiny Czechoslovak Group (CSG). Setkala se s vedením a prohlédla si zdejší výrobu. Na závěr návštěvy došlo na předání materiálního daru pro ukrajinské vesnice Starý Martinov a Zborov. Tyto dvě obce ministryně obrany navštívila v červenci a iniciovala materiální pomoc.

() (www.army.cz) Vláda na dnešním zasedání schválila návrh Ministerstva obrany na působení českých vojáků v zahraničních operacích do roku 2026. Současný charakter bezpečnostních hrozeb klade důraz i na působení českých vojáků tam, kde je to důležité pro ochranu českých občanů a pro bezpečnostní zájmy České republiky a Severoatlantické aliance. K posílení české vojenské přítomnosti tak dojde například na východní hranici NATO. Vláda zároveň odsouhlasila i návrh na výcvik a poradenství v Mauritánii, kde by měli čeští vojáci pomáhat s výcvikem tamních ozbrojených sil.

() (www.army.cz) Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.