Na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově byli oceněni příslušníci 3. praporu mírové mise UNPROFOR

(www.army.cz) Při slavnostním nástupu na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově byli při příležitosti 30. výročí jejich působení v rámci operace UNPROFOR oceněni příslušníci 3. praporu. Ceremoniálu se zúčastnila ministryně obrany Jana Černochová, náčelník Generálního štábu generálporučík Karel Řehka, zástupci diplomatického sboru, Parlamentu České republiky a církve. Veteránům mise UNPROFOR byl udělen pamětní odznak.

Oceněno bylo přes 240 osob. „Už potřetí se zde na Vítkově scházíme, abychom si připomněli nasazení české armády na území bývalé Jugoslávie v mezinárodní operaci UNPROFOR. Oproti předchozím rotacím měla tato jednotka téměř dvojnásobný počet vojáků a mimo jiné na Balkán vyrazila také polní chirurgická nemocnice. V té době už se česká armáda těšila velkému uznání ze strany spojenců za to, jak zvládala plnit úkoly i v době, kdy se válečný střet v oblasti tzv. Republiky Srbská Krajina vyhrotil. Chci, abyste věděli, že resort ministerstva obrany na vás nezapomněl a že v nás máte přítele, který je vždy v případě nouze připraven nabídnout vám pomocnou ruku,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

„Je mi ctí být tady s vámi, kteří jste v té době absolvovali ten nelehký úkol v misi OSN UNPROFOR. Měli jste tehdy hodně omezené podmínky, a přesto jste si dokázali poradit a splnili jste výborně úkoly. Splnili jste je tak, že jste zachránili spoustu životů a zároveň jste budovali dobré jméno České republice i naší armádě,“ dodal náčelník Generálního štábu Řehka.

Vyznamenání obdržel i plukovník ve výslužbě Vojtěch Seidl, který 3. praporu velel v období od dubna 1994 až do března 1995. Během této doby působili čeští vojáci stejně jako předtím na území tzv. Republiky Srbská Krajina v Chorvatsku. Střežili zde prostor o rozloze 1918 km² a hranici, která oddělovala znesvářené strany v délce zhruba 90 km. „Rád bych poděkoval paní ministryni obrany Černochové za péči, kterou věnuje válečným veteránům. Dnešní akce je potvrzením toho, že ministerstvo obrany tuto péči bere velmi vážně,“ řekl plukovník ve výslužbě Seidl.

Operace UNPROFOR (United Nations Protection Force) byla mírovou operací Organizace spojených národů, která působila na území bývalé Jugoslávie v době občanské války. Jejím hlavním úkolem bylo oddělení válčících stran a ochrana civilního obyvatelstva. Tehdejší Československo se do mise zapojilo hned na jejím počátku a o vytvoření československé jednotky rozhodla federální vláda 16. ledna 1992. Česká republika pak v misi pokračovala. Do roku 1995 se v operaci UNPROFOR vystřídalo celkem 2 250 příslušníků AČR.