Ministryně obrany jednala se zástupci Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory

(www.army.cz) O spolupráci s firmami českého obranného průmyslu, o vztahu bank k jejich financování nebo o modernizačních plánech Ministerstva obrany dnes jednala ministryně obrany Jana Černochová se zástupci Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory. Jednání se zúčastnili mimo jiné viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský a předseda Sekce obranného průmyslu Lubomír Kovařík, za Ministerstvo obrany pak náměstci František Šulc a Daniel Blažkovec i další členové vedení. Přítomni byli i zástupci dalších institucí nebo obranného průmyslu.

„Podpora českého obranného průmyslu je pro naši obranyschopnost zcela stěžejní, je jedním z pilířů zajištění naší obrany,“ uvedla ministryně obrany Černochová„Vážím si toho, že 30 let po Sametové revoluci je náš obranný průmysl konkurenceschopný. Myslím, že se máme čím chlubit,“ dodala Jana Černochová.

Poznamenala, že zapojení českých firem do modernizace armády je jednou ze zásadních priorit Ministerstva obrany. „Důkazem je, že od mého nástupu do funkce bylo dosud s českými firmami uzavřeno 34 332 smluv z celkových asi 35 tisíc. Celková hodnota těchto smluv je 123 miliard korun. Tato čísla hovoří jasně a ukazují, že drtivá většina smluv je uzavírána s českým obranným průmyslem,“ podotkla Jana Černochová.

Ministryně Černochová dodala, že pokud ministerstvo smlouvy uzavírá se zahraničními dodavateli, vždy klade důraz na průmyslovou spolupráci. Je tomu tak i v případě velkých projektů, jako jsou dodávky bojových vozidel pěchoty CV90 nebo letounů F-35. O zapojení českých společností ministerstvo jedná i s německým KNDS v projektu pořízení tanků Leopard 2A8 nebo s brazilským Embraerem v rámci pořízení transportních letounů C-390. „Na zmíněných projektech se už podílí, nebo bude podílet, takřka 40 českých firem."

Jednání se zabývalo i otázkou financování obranného průmyslu a snížením překážek, kterým čelí. Podle ministryně se postupně daří přesvědčovat veřejnost, politiky i příslušné instituce, že nejde o „špinavý byznys“, jak se jej snaží někteří neprávem označovat. Vztah bank k financování obranného průmyslu se podle ní mění, ale problémy u některých bank i nadále přetrvávají. „Snažili jsme se spoustu věcí odstranit. Něco se podařilo, další problematické věci zůstávají, což nás trápí,“ řekla Jana Černochová. Se zástupci Hospodářské komory se proto domluvila, že bude v blízké době svoláno jednání se zástupci bank, na kterém budou přetrvávající potíže prodiskutovány.